Цьолиакия, автоимунното храносмилателно разстройство, предизвика една невероятна промяна в начина, по който ядем. Хората, страдащи от болестта, и тези, които имат чувствителност към глутен, от години насам избягват веществото. Но сега е време за останалата част от нас. Глутен сякаш буквално изчезва.

Киноа, елда, брашна без глутен, пресни продукти и много креативност превръщат храненето ни в красив и здравословен ритуал. Рафтовете на локалните магазини вече се отрупани с богато разнообразие от различни безглутенови продукти. И просто трябва да ги опитате.

Има някои страхотни ползи от това да изберете да не консумирате глутен, дори ако не сте сред пациентите, страдащи от цьолиакия. Но най-важното е, че е огромно предимство да премахнете повече от страховитите преработени храни, които действат като бавна отрова за организмите ни. Да живеете чист живот, с по-свежи съставки и съзнателен избор за това, което поставяте в тялото си, прави огромна разлика. Въпрос на време е да го усетите.

Може би е време да откажете глутена, ако още не сте го направили. Вижте само 5 от невероятните ползи от един такъв хранителен режим.

 

  1. Антиоксиданти и витамини всеки ден!

Пренебрегването на традиционните форми на леки закуски са първа стъпка към вашия нов, безглутенов живот. Вместо това, вие си набавяте солидни дози антиоксиданти и витаминов „коктейл“ от пресни плодове и зеленчуци. Замяната на някои закуски със свежата продукция означава да се получат повече от тези основни витамини и минерали, вместо да дебелеене и разболяване с картофени чипсове. Така се поддържа една добре функционираща имунна система.

 

  1. Загубата на тегло става по-лесна

Глутен може да се намери в пшеница, ръж, ечемик и много опаковани храни. И все пак, друга полза от безглутеновото хранене включва възможността да загубите част от зимната „изолация“, която сте натрупали без зимните месеци на по-сериозно похапване. Избягване на някои от тези преработени и не толкова хранителни продукти ще ви лиши от излишното нишесте. А от там – и от няколко сантиметра от талията.

 

  1. Храносмилането е по-добро от всякога

Храносмилателните проблеми могат да бъдат регулирани с елиминирането на глутена от вашата диета. Ако страдате от болестта цьолиакия, тънкото черво не преработва хранителните вещества така, както трябва. Това прави храносмилането по-трудно, особено при поглъщане на глутен. Можете да намалите коремните си болки, спазми, газове, подуване на корема и диария, като премахнете глутена от менюто си и се доверите на някои наистина страхотни алтернативи.

 

  1. Енергия… възстановена!

Витамините и минералите, които поемате, могат да бъдат загубени за вас, когато смесвате здравословни храни с глутен. Това може да доведе до недохранване и липса на някои важни витамини, които увеличават енергийните ви нива. Анемията също така кара хората да се чувстват уморени, а в случай на цьолиакия, желязото не се абсорбира и липсата на този важен елемент може да ви накара да се почувствате силно отпаднали. Опитайте се да не хапвате глутен и вижте дали все още ще се нуждаете от чаша кафе сутрин.

 

  1. Ще откриете безкрайни алтернативи!

Добре, започвате да се храните здравословно, но не знаете с какво да замените брашното? Киноа, ориз различни зърнени храни… Възможностите са безкрайни, ако искате да се храните без глутен. Единственото, което е необходимо, е да сте загрижени за здравето си. Много скоро ще разберете колко лесно и приятно е да се храните по този начин!

професионални хранителни добавки