Благодарение на съвременната тенденция към здравословно хранене и биоразградими опаковки за храна, повечето от нас знаят списъка с вредните продукти почти наизуст: чипс, газирани напитки и редица други вкусотийки, за които е по-добре да забравим. Съществуват обаче и храни, които на външен вид не изглеждат опасни, но в действителност могат да застрашат здравето ни. Вижте някои от тях:

Риба в пластмасова тарелка

Рибата в слабо осолен разсол като правило има кратък срок на годност и следователно в пластмасови контейнери може да се съхранява изключително в масло. Рибата в саламура от тези опаковки често се третира с консерванта уротропин, който не е разрешен за директно използване в хранителната промишленост в редица държави.

Ролца от раци

Популярната и сравнително достъпна съставка за много салати обикновено се състои от филе от бяла риба, където периодично може да се добавя скорбяла и яйчен или растителен протеин. Също така в състава можете да намерите ароматизатори, различни видове оцветители, добавки за подобряване на вкуса и значителни количества захар. Освен вредата, причинена от наличието на твърде неприемливи хранителни добавки, човек може и да се отрови. Това се дължи на факта, че ролцата от раци се продават охладени и понякога условията за тяхното съхранение се нарушават грубо.

Всъщност, не е ясно и защо се наричат ролца от раци, след като в тях няма месо от рак!

Желирани бонбони

Желираните бонбони, които се произвеждат напоследък, се различават много по състава си от класическите и често са вредни за здравето. Все по-често като заместител на пектина се използва желатин от свински кожи, а ярките цветове се получават благодарение на синтетичните аромати. Нелоялните компании могат също така да използват серен диоксид като консервант, но обикновено не го посочват в състава на продукта на етикета, въпреки че причинява тежки алергии в значителни концентрации.

Черни маслини

В природата е невъзможно да се намерят напълно черни маслини, а зрелите плодове по-скоро имат неравномерно тъмнолилаво или дори преобладаващо кафяво оцветяване. Някои производители добавят багрила, за да направят маслините приятни на външен вид или дори да пребоядисат зелените плодове, за да ги продадат като черни – най-често с железен глюконат. В малки количества, това не е опасно, но не очаквайте ползи за здравето си от такъв продукт.

Мюсли

Потребителите вярват в умелата реклама и доста сериозно считат царевичното мюсли за питателна и полезна закуска. Но такъв продукт само може да навреди на организма ви. Витамините, съдържащи се в царевичното брашно, изчезват по време на приготвянето на зърнените закуски, а изкуствените подсладители, съчетани с масло и редица консерванти, могат да доведат до натрупването на допълнителни килограми. Ако закусвате често с такъв продукт, може да си причините сериозни смущения в организма.

Сладкарска глазура

Свикнали сме да асоциираме думата “глазура” с нещо шоколадово, лъскаво и много вкусно. Какао, масло, мляко и захар – това е стандартният списък на съставките за приготвяне на шоколадова глазура.

Въпреки това, за да се покрият бисквитите, дражетата и други сладкиши, производителите все повече използват сладкарска глазура. По състава си тя значително се отличава от традиционната шоколадова и печели само от естетическа гледна точка, защото има наситен цвят, блести красиво и не се стопява дълго време. Такива свойства се постигат чрез изкуствени подсладители, багрила и стабилизатори. За натуралност и полза от продукта не може да се говори.

Грозде

Ето още един бързо развалящ се продукт от нашия списък. Трябва да се консумира веднага, след като се откъсне. Такава капризност на продукта не е изгодна нито за производителите, нито за собствениците на супермаркетите, така че гроздето, предлагано там, често е предварително обработено с химически компоненти, предвидени за тези случаи. Ако гроздето от магазина не започва да се разваля няколко дни, това е сигурен знак, че без химия не е минало.

Пушени продукти

Пушените продукти са много популярни по света и в същото време предизвикват спорове по отношение на полезните им хранителни качества или възможната вреда за здравето на човека. И ако традиционните методи за опушване действат на продукти като естествен консервант и могат да удължат срока им на годност, по-евтиният метод за опушване с “течен дим” предизвиква още повече съмнения.

Вредният състав от аромати, феноли и формалдехид често не е посочен на етикетите. В допълнение, често зад “ароматната” течност може да се прикрива не съвсем пресен продукт. Ако не можете да устоите на парче пушено пиле или златиста скумрия, избирайте продукти със следи от естествено опушване върху месото – куки, конци или решетки.

Червен боб

Ястията от червен боб имат много предимства и плюсове. Но присъствието на този представител на бобовите култури в нашия списък не е случайно.

При неправилно приготвяне може да се получи сериозна вреда от продукта. Така например, недовареният червен боб може да се окаже отровен поради съдържанието на естествените хранителни токсини в него. За да “неутрализирате” ястието, първо трябва да накиснете измития боб във вода за няколко часа, а след това да го варите поне още толкова.