Много жени са засегнати от пролапс на тазовите органи. Това състояние е вид нарушение на тазовото дъно, което обикновено пропада в следствие множество или тежки раждания. Но може да се случи и в следствие на затлъстяване, констипация, рак на тазовите органи или хистеректомия. Обикновено е придружено от симптоми като болезнена менструация, уринарна инконтиненция (несдържаност) най-често при кашляне или смях, болезнени полови сношения, болки в долната част на гърба, кървене и др. Симптомите варират в зависимост от това кой е пропадналият орган. Това може да бъде пикочния мехур, матката, вагината, тънкото черво, както и ректума. Когато някой от тези органи пропадне, това би могло да повлияе на правилното функциониране на някой от останалите органи в тази зона.

Пролапсът на тазовите органи може да бъде открит по време на рутинен преглед от вашия гинеколог.

За да предовратите възникването на това състояние може да практикувате упражненията на Кегел, които ще помогнат за стягането на тазовите мускули. Възможна е също хирургична операция, както и поставянето на песар. Вътрематочният песар е меко устройство, което може да се сменя и се поставя, за да поддържа областите, засегнати от пролапса на тазовите органи. Поставянето на песар може да помогне също, ако страдате от стресова инконтиненция, при която изспускате урина при кашляне, натоварване или физически упражнения.

Съществуват различни видове песари като пръстен – най-често прилаганото устройство, което можете да поставите и без лекарска помощ; U-образен песар, използван при по-напреднали случаи на пролапс; диск с малък бутон в средата, който се използва за тежък пролапс и песар във формата на куб, който се прилага в най-напредналите случаи.

След консултация с лекар, той ще установи в колко напреднал стадии е пролапсът и ще определи дали имате нужда от такъв, кой тип да бъде и какъв размер. Избирането на правилния размер е важно, тъй като ако устройството е твърде малко, е възможно до изпадне. След като се постави, пациентът може да изпита дискомфорт през първите няколко дни, докато матката свикне с устройството. Това се получава заради контракциите на матката, при които песарът може да бъде изхвърлен от организма. Вашият лекар ще ви инструктира как да почиствате и да се грижите за песара. В случай, че ви е поставен песар тип ринг, който може да махате сами, е добре да го почиствате всяка вечер или поне веднъж в седмицата. Ако поставеното устройство е от видовете, които изискват лекарско поставяне и премахване, вероятно ще ви се наложи да посещавате гинеколога си на всеки 1 до 3 месеца, за да бъде почистен.