Време е. Уморени сте от старите си сервизи за хранене, а и гостите ви забелязват, че са едни и същи от години. Искате да си купите нови.

В допълнение към формата на съдовете, един от най-задаваните въпроси е: „Какъв цвят трябва да купя за ежедневните хранения?“ Трябва ли те да съответстват на покривката или декора?

Можете да отидете до магазина. И докато сте там, дори да се притесните от огромния избор от наличните цветове и стилове. Има овални чинии, кръгли чинии и дори квадратни. И те идват във всеки цвят и комбинация от цветовете на дъгата.

И така, как да действате? Щом изглеждат добре, другото има ли значение? Отговорът може да ви изненада. Вярвате или не, цветът на вашите чинии, както и формата и размерът, имат огромно влияние върху начина, по който ядете, както и покривката и декорът. Ресторантьорите и главните готвачи знаят за това отдавна, но биха предпочели обществеността да не е наясно.

Огромното значение на цветовете

Човек може да е в състояние да яде по-малко и да отслабне, само като промени цвета на чинията си. Освен това се смята, че намаляването на контраста между покривката и приборите за хранене може да накара хората да консумират до 10% по-малко храна. Добри новини за тези, които искат да отслабнат.

Според учените, дори размерът на чиниите има драматичен ефект върху това колко хората ядат. По-малките ни карат да ядем по-малко. А и изборът може да зависи от това, което ядете. Искате ли да ядете повече зелени зеленчуци? Опитайте със зелен сервиз.

За да отслабнете, можете да опитате по-малки чинии и да използвате контрастиращи цветове. И не забравяйте, че това работи и с напитките. Със сигурност ще изпивате повече, ако сипвате течност в широка и къса чаша, ще пиете повече, отколкото в тясна и дълга. Разбира се, ако искате да наддавате на тегло, просто правете обратното.

Успех с пазаруването!