Фъстъците са едни от любимите ядки на малки и големи. В днешната статия сме описали 7 факта, които не знаете за тях. Гарантираме ви, че ще останете изненадани.

1. Истинската същност на фъстъците

Ако и вие сте от хората, които цял живот са живели в заблуда, този факт ще ви шокира. Оказва се, че фъстъците всъщност не са ядки. Ще се запитате как е възможно това? Научното обяснение е, че от гледна точка на ботаниката, растението фъстък всъщност принадлежи към семейство Бобови. Така че, те са много по-близки до фасулa и лещата, отколкото до лешниците и орехите. А вие знаехте ли това?

2. На всяка манджа- фъстъци

За съжаление не може да си сготвите вкусна боб чорба с тях, но пък тях може да направите много други неща. Сред най-известните фъстъчени продукти са фъстъчено брашно, фъстъчен тахан, фъстъчено масло и фъстъчено олио. Това ви позволява да развихрите въображението си и да ги включите в различни кулинарни изкушения – десерти, основни ястия, салати, сосове и други.

3. Вкусни и полезни

Освен, че са много вкусни, фъстъците са източник на полезни вещества – витамини E, B1, B3, а също магнезий и цинк. Консумацията им подпомага нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и намалява рискът от сърдечни болести. Освен това, учените са доказали, че фъстъците намаляват риска от развитие на диабет, ракови заболявания и остеопороза. За да се предпазите от тези болести, препоръчителната доза е около 20 грама три пъти в седмицата.

4. Фъстъците борят демографския срив

Оказва се, че фъстъците имат полезно действие върху мъжкото здраве. Заради съдържанието на витамин Е, те са силен афродизиак – увеличават либидото и предпазват от импотентност. Следващият път, когато ви предстои среща с любимата жена, хапнете си малко фъстъци, за всеки случай.

5. Пътешествие до Луната

До този момент само 12 човека и поне един буркан фъстъчено масло са имали възможността да стъпят на лунната повърхност. През 1971 г. астронавтът Алън Б. Шепърд става петият човек стъпил на Луната. Със себе си взема и буркан от сладкото изкушение, за да приготвя известния сандвич с фъстъчено масло и конфитюр.

6. Фъстъци за късмет

Историята свидетелства, че двама от американските президенти са били собственици на ферми за фъстъци, преди да бъдат избрани за престижния пост. Единият от тях е небезизвестният Томас Джеферсън, който управлява Съединените щати в началото на XIX в. Другият е носителят на Нобелова награда за мир Джими Картър. Очевидно фъстъците са им донесли много късмет. Ако и вие планирате политическа кариера, първо ви съветваме да изядете обилно количество фъстъци!

7. Култът към фъстъците

Хората, които обичат фъстъците са намерили разнообразни начини да ги почетат. Например, всяка година на 13 септември се чества световният ден на фъстъка. Любовта към тази храна не спира до тук. Хората от различни държави по цял свят поставят разнообразни рекорди като най-голямо количество изядено фъстъчено масло за 1 минута или най-далечно хвърляне на фъстък. Първото от тези постижения е дело на германецът Андре Ортолф, който успява да изяде цели 378 г. от сладкото изкушение за 60 секунди. Вторият рекорд е постигнат от британеца Колин Джаксън, който успява да хвърли фъстък на почти цели 38 метра дистанция. Вие можете ли да подобрите тези постижения?

Това бяха седем интересни факта за фъстъците. Надяваме се, че освен да се забавлявате, сте разбрали и колко важни и полезни са те. Затова не забравяйте да си купите фъстъци следващият път, когато пазарувате!