Всеки, който има намерение да направи дома си или даден търговски обект комфортно в температурно отношение пространство, има нужда да намери оптималния уред или система от уреди, които да извършват отопление или охлаждане, като едновременно с това са енергийно ефективни. За повече информация, относно най-добрите климатици и дали са лукс или необходимост, не е зле да се запознаем с различните класове. Според директивата на Европейския съюз за отчитане на качество на климатичните инсталации, се въвеждат класове на енергийна ефективност, като най-високият е А, а най-ниският G. С течение на времето класовете се измества нагоре, като нововъведенията стават все по-надеждни и вече могат да се намерят климатици от енергиен клас А+++, като хиперинверторните модели. Оказва се, че колкото по-висок е класът на климатика, толкова по-бърза е възвращаемостта на първоначалната инвестиция, което обяснява защо изборът на най-добър климатик за помещението е толкова важен. Повече подробности в най-добрите климатици с impas-klima.com. Освен това, при един оптимално добре управляван уред, който е от висок клас, работещ средно между 10 и 12 години, възвращаемостта на спестената електроенергия е между 2 и 3 години.

Какви са екстрите на най-добрите климатици? Плазмените филтри, например, за автоматично пречистване на въздуха, както и системата за автоматично самопочистване, е повече от удобство при ползване. Друг важен момент е наличието на сензори за отчитане на присъствие в пространството. Благодарение на тях при наличие на хора, въздушната струя се пренасочва, така, че да бъде максимално комфортна и да не пречи на присъстващите, а при индикация за липса на хора, климатикът преминава в енергоспестяващ режим. Ето как луксът, на пръв поглед, има и значителен принос в енергийната ефективност и съответно в минимизирането на разходите. Към много от моделите, вече има и възможност за Wi-fi модул, който позволява управление от големи разстояния. Така тези, които са на път, могат да включат своите климатици да работят на желаната температура, достатъчно време преди да се приберат на топло или на приятно охладено място, според сезона.

Как можем да се погрижим за оптималната работа на най-добрите климатици? На първо място, като се вслушаме в съветите на специалистите за правилна употреба. Едно от важните условия е да не се претоварва климатикът с прекалени изисквания или резки промени в температурата. Добре е да се подхожда постепенно и то в определени граници. През лятото, разликите между външната и вътрешната температура, например, е добре да бъде не повече от 10 до 12°, а през зимата е добре климатикът да не се изключва изобщо. Поради фактът, че за достигане до желаните температури в умерени граници, все пак климатикът се задейства на пълна мощност първоначално, то той изразходва и повече ресурси, в сравнение с необходимите му усилия за поддържане на постоянна температура. За да олекотим максимално работата на климатичния уред за охлаждане през лятото, е добре да държим прозорците и вратите затворени и по възможност да поставим плътни завеси. Така притокът на топъл въздух и слънчева светлина ще бъдат намалени до минимум, което се отразява с няколко градуса, а и машината не се товари излишно. Всяко внимателно отношение, дори и към висок клас уред, който има редица автоматизирани функции, се отблагодарява с дълготрайност и с бърза възвращаемост на разходите. Ефектът си заслужава усилията, не мислите ли?