Как да направим така, че пространството за детето да бъде максимално уютно и приятно? Това са въпроси, които много родители си задават и търсят отговори в комбинация между здравословните решения, наред с усещането за сигурност и комфорт, което желаят да създадат у своите деца. За отоплението през зимата и охлаждането през лятото що се отнася до електроуредите, то е добре да се проучи кои са най-добрите климатици за детска стая. Според това какво точно се търси, като нива на шум, мощност и други, могат да се намерят оптимални варианти за стаята на детето. Вече съществуват максимално тихи климатици, наред с което и енергийно ефективни. Най-ефективните са хиперинверторните модели, които са от клас А+++. Най-високият енергиен клас към момента, дава максимално бърза възвращаемост на първоначалната инвестиция, тъй като работи най-икономично. За да можем да разчитаме напълно на всички функции на климатика, разбира се, е добре и изолацията на помещението да бъде добра. Въпреки опасенията за прекомерно изсушаване на въздуха, то днешните модели вече са с функция за овлажняване на въздуха или режими на „меко изсушаване“.

По отношение на алергиите, притесненията и тук могат да бъдат отстранени, благодарение на почистващите се филтри при климатиците, които се свалят лесно и се обработват ръчно, някои от които се мият директно с вода. Към стандартните филтри, вече има и допълнителни антиалергенни, йонизиращи и други видове, които дават още повече спокойствие за чистотата на въздуха. Най-високо ефективните в енергийно отношение климатици са подходящи за всяка стая, а техните допълнителни екстри внасят допълнителен комфорт и спомагат за тяхната икономичност. Например, сензорите, отчитащи присъствие, характерни за най-добрите климатици от хиперинверторен тип, пренасочват въздушната струя така, че да не пречи на присъстващите, а при отсъствие на хора климатиците автоматично преминават в енергоспестяващ режим на работа. Освен това, ако сте на път и желаете още с пристигането си в къщи да можете да се насладите на приятна атмосфера, то с LAN интерфейса за управление, дори от мобилни устройства, можете да задавате необходимата температура още докато пътувате, за да осигурите максимален уют за вас и вашите деца.

Как да използваме най-добрите климатици, така, че да им осигурим оптимална и дълготрайна работа? Сред съветите на специалистите, стоят постепенни повишавания или понижавания на температурите в помещението и то в определени граници. Има климатици, които работят в голям температурен диапазон и все пак, е добре през лятото температурите отвън да не бъдат по-високи от 10 – 12°, спрямо вътре или оптималното положение да е около 24° в помещението. През зимата е добре да не се изключва климатикът, за да може да поддържа постоянна температура, което изисква по-малко натоварване на машината и по-малък разход на електроенергия. Това е така и заради необходимото време, което отнема на климатика да създаде желаната атмосфера, което означава не само затоплен въздух в помещението, но и затопляне на стените. При изстиване на дома, вследствие на изключване, при последващо включване климатикът започва да работи с максимална мощност, което е и по-затормозяващо за машината, ако се случва често. Източник: най-добрите климатици от http://klimashop.bg/Hiperinvertorni-klimatici. Тъй като всяко пространство има своите специфики, то за оптимално положение за инсталиране на климатик или за това какви да бъдат неговите характеристики, специалистите са насреща за добър съвет.